Mindenkinek mások a céljai egy pihenés alatt. Van aki aktív és ezzel szemben sokan a passzívabb kikapcsolódást szeretik.

Programajánló


Zamárdi a Balaton déli partjának egyik legszebb családias üdülőhelye. Különleges vonzereje a gyermekes családok számára ideális több kilométer hosszú gondozott, játszóterekkel, vizesblokkokkal ellátott szabad strand.

A kikötő kishajók és csónakok fogadására alkalmas. A vízben és a parton is éven át talál sportolási lehetőséget minden korosztály: supozás, kajakozás, kenuzás, vízibicikli, szörfözés, csónakázás, horgászat, tenisz.

Viszont ez nem minden, ha már megunták a Balaton part nyújtotta összes szórakozási lehetőséget akkor se csüggedjenek!

Programajánlónk abban hivatott segíteni Önöknek, hogy a környék nyújtotta legjobb kikapcsolódási lehetőségek közül választhassák ki a legmegfelelőbbet!

Számunkra a legfontosabb az, hogy vendégeink a teljeskörű Balatoni élményt kiélvezhessék, ebben vannak segítségünkre Partnereink változatos ajánlatai!

 

2024 Zamárdi Rendezvénynaptár


A GAlagonya Apartman is csatlakozott egy remek helyi összefogáshoz, melynek a célja településünk népszerűsítése, sokszínűségének a bemutatása. A #zamardinyitva tavasztól őszig terjedő időszakban igyekszik segíteni az ide látogatóknak.

Az aktuális programokról az alábbi veboldalon taláhatók a részletek:

https://zamardinyitva.hu/#https://zamardinyitva.hu/#!/programok

 

Partnereink & Szolgáltatásaik:

A történelem és a sportok szerelmeseinek


A Magna Hungaria Íjászpálya a Dél-Balaton egyetlen íjászpályája, Siófok központjától 6 km-re, Balatonszabadiban található, ahol kialakítottak egy olyan környezetet, melyben az odalátogató gyerekek és felnőttek megismerkedhetnek a magyar nemzet történelmével, hagyományaival, az íjászattal. Osztálykirándulások és csapatépítők kiváló helyszíne.

Az íjászaton kívül a kirándulások szerelmeseinek pedig mountain bike és kerékpártúra túraveztést, valamint nordic walking oktatást és vezetést vállalnak.

Elérhetőségek:

Kasza József

06-30/926-4043

ijaszpalya@gmail.com

 

A kerékpározás szerelmeseinek


Kerékpár útvonalak 

A Galagonya Apartman is csatlakozott mint szolgáltató a BalatonBike365 szervezethez – így az eddigieken túl szálláshelyünk már az említett oldalról is elérhetővé vált – ezek után is szeretettel várjuk a kerékpárral érkezőket, akik vagy tőlünk indulnának több túrára vagy éppen egy Balatont kerülő kör megállójaként pihennének meg.

Apróbb szerelésekhez szerzámokat tudunk biztosítani – természetesen pumpánk is van!

Közelben egy kerékpárszervíz is segíti eme sport szerelmesinek az életét – Petró Kerékpárszervíz és Bolt:

https://www.facebook.com/petrokerekpar – 300 méterre apartmanunktól.

Gyermekes családnak

Vízibiciklizés szárazföldön – családi kirándulás a Sió mentén – kék A/B
Link: https://www.balatonbike365.hu/turautvonal/vizibiciklizes-szarazfoldon-csaladi-kirandulas-a-sio-menten-kek-ab

 • Érintett települések: Siófok, Siójut
 • Menetidő: 2óra 38perc
 • Hossza: 26,4km
 • Szintkülönbség: 91m

Rendszeresen Kerékpározóknak

Várromok és hegytetők- a Somogyi-dombság távolról és testközelből- zöld A/D, narancs A

Link: https://www.balatonbike365.hu/turautvonal/varromok-es-hegytetok-a-somogyi-dombsag-tavolrol-es-testkozelbol-zold-ad-narancs-a

 • Érintett települések: Balatonföldvár, Kőröshegy, Pusztaszemes, Amáliapuszta, Sérsekszőlős, Ecseny, Töreki, Balatonszéplak, Zamárdi, Szántód, Szántodpuszta
 • Menetidő: 5óra 59perc
 • Hossza: 59,9km
 • Szintkülönbség: 789m

Romantika a Sió mentén – fordíts hátat a Balatonnak! – kék A/B

Link: https://www.balatonbike365.hu/turautvonal/romantika-a-sio-menten-fordits-hatat-a-balatonnak-kek-ab

 • Érintett települések: Siófok, Siójut, Ábánd, Oroszipuszta, Pélpuszta, Szabadhídvég, Ozora, Külsősáripuszta, Lajoskomárom, Mezőkomárom, Pusztaszentmihályfa, Kabókapuszta, Enying, Balatonszabad
 • Menetidő 8óra 29perc
 • Hossza: 84,9km
 • Szintkülönbség: 488m

Térségben Üdülőknek

Nyugvópontok Somogyban – feltöltődés a naplementében – zöld A/B

Link: https://www.balatonbike365.hu/turautvonal/nyugvopontok-somogyban-feltoltodes-a-naplementeben-zold-ab

 • Érintett települések: Balatonföldvár, Kőröshegy, Kötcse, Szólád, Balatonszárszó
 • Menetidő: 3óra 6perc
 • Hossza: 31km
 • Szintkülönbség: 483m

 

 

Látnivalók a környéken


1.   Szamárkő Zamárdiban

Zamárdiról sokunknak a dübörgő nyári szezon, a fiatalokat vonzó fesztivál jut eszébe, s talán kevésbé a település nyújtotta további látnivalók. Tudtad, hogy a  Kárpát-medence legjelentősebb avar kori leletegyüttese rejtőzik itt a földben, és a Tihanyi Bencés Apátságot is lehet látni a zamárdi Balaton szíve szobor szív alakú nyílásán átnézve? Hogy Zamárdiban a Kőhegy tetejére egy kilátót is építettek?

Ehhez a kilátóhoz tett sétánk során haladhatunk el a Szamárkő mellett, amely egy kedvelt kirándulóhely, s érdemes felkeresni.

De ne az állatra hasonló kőtömböt keressünk, mert nevét a hozzá köthető legendáról kapta, amely szerint a gyermek Jézus járt ezen a tájon Szűz Máriával és Józseffel szamárháton. A kő mellett elmenve, a szamár odakapott a szikla oldalán kinőtt fűcsomóhoz, ezért lett a kő neve Szamárkő. A sziklán látható két nyom (vályú szerű mélyedés) pedig Jézus lábnyoma és a szamár patájának nyoma.

2. Kőhegyi kilátó, Zamárdi

Csodálatos panorámát nyújt szálláshelyünktől 10 percre található magaslat, amely romantikus pincéivel és hangulatos hétvégi házaival téged is elvarázsol majd. A kilátóból ráadásul a teljes északi part belátható. A Balaton mind a két medencéjét is lehet élvezni – este, reggel, vihar után azaz szinte bármikor.

3. Hajózástörténeti Látogatóközpont és kilátó Balatonföldváron

Sétáljunk egyet a balatonföldvári Kelta, illetve Kvassay sétányon, s ha földközelből a Balaton minden báját magunkba szívtuk, nézzünk egy picit madártávlatból is a nagy tóra és környékére.

A Hajózástörténeti Látogatóközpont egy különleges, hajó alakú épület, melynek árbóca a Balaton legmagasabb épített kilátója. A 40-45 méter magasparton álló 25 méteres toronyból, amelynek tetejére 166 lépcső vezet, 70 méteres magasságból nézhetünk körbe, ami valljuk be, lenyűgöző. Ennyi mozgás után megnyugtató, hogy a látogatóközpontban levő kiállításokon úgy tudjuk bebarangolni – számítógép segítségével – a balatoni hajók fedélzetét és a kilátókat, hogy egy lépést sem kell tennünk.

4.   Fehérkő vára, Kereki

Nagyon kevés vár, illetve várrom maradt fent Somogyban a 14-15. századból, a Fehérkő vára Kerekiben egyike ezeknek.

Kereki, a Balatontól déli irányban 7 kilométerre fekvő település, melynek legnagyobb látnivalója a falu határában álló várrom, melyet kereki Katonavár vagy Kupavár néven is emlegetnek.

A vár első írásos említése 1336-ból ismert, a források szerint a magyarok 1544 körül, a török Somogy megyei előretörésekor robbantották fel.

Több túraútvonal is vezet a várhoz, és a történelmi visszatekintésen kívül a látvány miatt is érdemes megmászni a néhol igencsak meredek utat a vár bevételéhez.

5. Kishegy, Balatonlelle

Balatonlelle mellett húzódik a Külső-Somogyi-dombsághoz tartozó Gamási-hát, amelynek legmagasabb pontja a majdnem 300 méter magas Kishegy, tetejéről pedig Badacsonytól egészen Tihanyig el lehet látni.

A Kishegy és környéke az ország egyik legminőségibb bortermelő vidéke, így a lélegzetelállító panoráma mellett számos hangulatos pince is várja az idelátogatókat.

A kilátás csodálása és a borozgatás után pedig érdemes megnézni a szőlőgazdák védőszentjének emelt Szent Donát-kápolnát és a nyugalom szigeteként emlegetett Parkerdőt is.

6. Kőröshegyi Völgyhíd

A Kőröshegyi Völgyhíd az M7-es autópálya hídja, amely Zamárdi és Balatonszárszó között húzódik.

A természetjárók nagy örömére a Balatonföldvár nevezetességeit és természeti kincseit körüljáró 22 kilométeres Nezdei teljesítménytúra a hidat is érinti, így a dombokkal és erdőkkel tarkított tájak után ezt az építészeti remekművet is lehetőség nyílik megcsodálni. A túra során a környező emelkedőkről egyszerre tárul elénk a Völgyhíd és a balatoni panoráma, majd gyalogosan is átsétálhatunk a híd alatt.

Akik csak szimplán a hidat szeretnék felkeresni, javasoljuk, hogy a viadukt lábánál található horgásztavakat tűzzék ki úti célul, innen egyedülálló környezetben tekinthetjük meg a fölénk magasodó útszakaszt.

A környékbeli gasztroegységek sem panaszkodhatnak a látványra így őket sem árt meglátogatni, hörpincsetek egy kiváló feketét a Völgyhíd Kávézóban vagy az újdonsült Völgyhíd Konyha & Rétnél kóstoljatok bele a Balaton ízeibe, ahova egyik nagy kedvenc budapesti food truckunk, a Dezső is leköltözött.

7. Kvassay sétány, Balatonföldvár

A füredi Tagore déli párja a platánokkal szegélyezett, Balatonföldvár díszeként elhíresült, Kvassay Jenő vízmérnök által megálmodott parti sétány. Az arisztokrata villákkal teletűzdelt promenádon 1200 méter hosszan gyönyörködhetünk az északi part vonulataiban.

A kikötő és a Csigaház étterem között húzódó partszakaszon haladva félúton találkozhatunk a halászfiú szobrával, ahol megállhatunk egy pillanatra, hogy együtt kémleljük a magyar tenger hullámain megcsillanó lemenő nap fényét.

8.Töreki Természetvédelmi Tanösvény, Siófok
A Balatonhoz közel, mégis távol a tömegek zajától, a Cinege-patak csendes völgyében húzódik a 8,5 km hosszú Töreki Tanösvény, mely a tavak, vizes élőhelyek, erdők és rétek élővilágát tárja elénk, míg a madármegfigyelő toronyból olyan égi vándorokat is elcsíphetünk, mint a rétihéják és a partifecskék. A családos túrázók örülni fognak még a játszótérnek, a pihenőhelyek mellett pedig tűzrakásra is van lehetőség.

9.  József Attila Emlékmúzeum, Balatonszárszón

Balatonszárszót említve két fontos irodalmi személyiség is eszünkbe jut: József Attila és Csukás István.

Csukás István Kossuth-díjas író, költő, akinek történetein generációk nőttek fel, második otthonaként tekint Balatonszárszóra, s több közkedvelt mesefigurát is a településen alkotott meg.

A nevével fémjelzett színház jelentős szerepet tölt be Balatonszárszó kulturális életében.

József Attila emlékével pedig több helyen is találkozunk a településen: a Balatontól néhány méterre álló emlékmű, az állomás, ahol a sínek között lelte halálát, a bronz szobra, és az emlékház, az egykori panzió, ahol utolsó napjait töltötte, ahonnan elindult végső útjára.

A József Attila Emlékháza hazai kulturális intézmények és múzeumok sorában egyedülálló, interaktív élményt nyújt.

A kiállítás a költő életének utolsó időszakát idézi fel, és abból visszatekintve állít emléket az egész életműnek a Petőfi Irodalmi Múzeum anyagából, valamint magántulajdonban lévő dokumentumok, fotók, tárgyak segítségével.

10. Mária Kápolna, Balatonőszödön

A csend, a nyugalom és a vendégszeretet jellemző a falura, mindamellett a nyári időszakban több rendezvényt is szerveznek. Ezek egyike a Nagyboldogasszony napján a hagyományos búcsú, melynek a Mária kápolna ad otthont.

A kápolna belső berendezésére anno az Iparművészeti Főiskola kapott megbízást, négy darab hosszúkás ablaka, melyek evangelistákat ábrázolnak, Haranghy Jenő vezetésével készült. A háború kevésbé, de az azt követő évek jelentős változást hoztak a kápolna életében. A funkcióját és gazdáját vesztő kápolnában a gyom vette át a terepet, s az ablakoknak már csak a fele-kétharmada maradt meg. Ezeket, a helyükről kiemelve megőrizték, 2013-ban restaurálták, a hiányzókat pedig korabeli fényképek segítségével rekonstruálták, s ismét a kápolnát díszítik.

11.  Sapkadomb, Balatonszemesen

Balatonszemes látnivalói egész napos programot kínálnak. Ne hagyjuk ki a Bagolyvár megtekintését,  a Latinovits Zoltán Múzeum látogatását. S ha már a szemesi temetőben nyugvó színészóriásra emlékezünk, rójuk le tiszteletünket sírjánál is, melyhez közel testvérének, Bujtor Istvánnak is megleljük nyughelyét.

A balatonszemesi temetőben található a Sapkadomb is, melynek keletkezése igazi talány. Az egyik teória, hogy a Bagolyvár helyén egykor állt Bolondvár megfigyelőhelye volt.

12.  Katolikus templom Balatonlellén

Balatonlelle egyik fő látványossága az Árkay Bertalan műépítész tervezte Római Katolikus templom. Egyik érdekessége, hogy ez a Balaton déli partjának egyetlen vörös kőből emelt temploma.

A bazilikát, amelynek helyére a templomot állították, a XI. században Szent Kelemen tiszteletére emelték, s benne a vértanú halált halt pápa ereklyéit őrizték.

13. Xantus János Gömbkilátó, Balatonboglár

A 2020-ban Az Év Kilátójának megválasztott balatonboglári Xantus János Gömbkilátó kötelező délnyugati látnivaló: a Magyar Atomiumként is ismert ikonikus építményből káprázatos látvány tárul elénk az ország legnagyobb tava és az északi part tanúhegyei felé.

A kilátóhoz vezető úton a 30-as évek templomépítészetének egy színvonalas példányával is találkozhatunk, a szintén a Várdombon található balatonboglári kalandparkban pedig falmászótorony, bobpálya és kötélpálya segítenek hozzájutni napi adrenalinadagunkhoz.

14.  Móló, Fonyód

Fonyód egyike a “legek” balatoni városának. A déli partról innen is lenyűgöző a panoráma, amelyről nem csak a kilátókból (Valkó kilátó, Várhegyi kilátó, Sipos-hegyi kilátó), hanem csak úgy, a Balaton partján sétálva is meggyőződhetünk.

A legromantikusabb hely is itt található, hiszen a Kripta-villában, a szerelmesek zarándokhelyén az a legenda járja, hogy ha a kőből faragott nászágy, amiben Magdus és Ödön azóta is alszanak, fölött kedveseddel megfogjátok egymás kezét, örök szerelmet nyerhettek, biztosítva ezzel a közös, boldog jövőt.

Az egész Balaton leghosszabb mólója is Fonyódon van. Kihagyhatatlan program, még egy téli, szeles napon is, hiszen a látvány a Gulács-hegyre lenyűgöző.

Forrás: csodalatosbalaton.hu